Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak dodać item do formy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy istnieje kod który dodaje item do formy? Np. po naciśnięciu guzika do formy zostanie dodany combobox lub tabela.

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

Nie ma takich rzeczy :), ale jest coś, co da się zrobić na pewno :D :

Dodaj item, który ma się pojawić do formy, i w ustawieniach zaznacz "visible" na false i do button1 dodaj to "comboBox1.visible = true", to samo z innymi, np w label-u będzie coś takiego "label1.visible = true"

sygna.png

Opublikowano

@UP wiem, ale to jest trochę uciążliwe, bo jak robię program w którym dany item ma się pomnożyć daną ilość razy to masz tak:

1+1=2

2+2=4

4+4=8

8+8=16

16+16=32

32+32=64

64+64=128

Chciało by ci się robić 128 tabeli i bawić się w to???

Z powodu licznych hejtów w moją stronę, nie będę korzystał więcej z tego konta (prawdopodobnie z forum też). Haters gonna hate...

Opublikowano

To nie wiem ;d, ale podeślij na pw projekt i go dokładniej opisz co ma robić, to potem tobie podeśle kod, bo nie wiem o co chodzi w programie, ale pamiętaj, że item musi mieć określone swoje proporties i położenie ;/ nie wiem, czy to wykonalne, gdyż po zrobieniu projektu będzie musiał mieć skądś importować to wszystko ;/ - inaczej piszesz program do pisania programów ;d.

sygna.png

Opublikowano

@UP dostałem zlecenie na program w którym komórki mają się mnożyć w zależności od środowiska. Cały program mam gotowy tylko te cholerne mnożenie komórek :( jak gościu se zostawi ten programik na pare godzin to tych komórek może być nawet 4096. Dlatego nie chcę za każdym razem bawić się w "PictureBox1.Hide()", "PictureBox1.Show()" tylko żeby był jeden picturebox i reszta sama się dodawała. Ogarniasz? xD

Opublikowano

Tak, dzięki za wytłumaczenie, rozumiem, że wypełniasz exel, ja tobie w takich sprawach nie pomogę, poszukaj na innych forach, może ci się uda ;d

sygna.png

Opublikowano

... Ja excela nawet na kompie nie mam. Te "komórki" to nie te komórki w excelu tylko takie obrazki w vb które se potocznie nazywam komórkami xD

Opublikowano

@kosmo53 jak czytam twoje posty to nwm czy mam się śmiać czy płakać :)

@topic

Wejdz w kod designera i tam jest cos typu 'picturebox1 i po tym kilka linijek z danymi tego itemu na formie i ten kod mozesz dac sb do buttona czy timera i powinno tworzyc pictureboxy

Opublikowano

Powiem wprost - da ktoś gotowca? Przyznam się, że czuję się jak idiota... Takie umiejętności w vb a tego zrobić nie umiem  :(

@EDIT

Nieważne, udało się ^^ tylko kolejny problem... Jak dodać obrazek do tego pictureboxa i żeby on się pojawiał w losowej lokalizacji? Kod mam taki:

Dim picturebox As New PictureBox
picturebox.Location = New System.Drawing.Point(lokacja1, lokacja2)
picturebox.Name = ""
picturebox.TabIndex = 1

do "lokacja1" i "lokacja2" mam ustawiony random, ale i tak te pictureboxy tworzą się jak chcą...

@EDIT2

Już wszystko mam, poza jednym. Jak zrobić żeby to cholerstwo się pojawiało w losowym miejscu?! Dałem randoma i ni ch*ja dalej nic -.-

@EDIT

Dzięki wszystkim za pomoc ^^ ogarnąłem większość sam (temat do zamknięcia)

Opublikowano

Wszystkie obrazki maja byc takie same? Jak tak to w name masz picturebox to chyba normalnie picturebox.image = my.resources.nazwa

Nazwe obrazka ustawiasz jak wrzucisz obrazek do resources to klikasz na niego i masz opcje tak jak z kontrolka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...